Møt Isak: Forer verden fra dataskjermen

Det er som Data Scientist i Yara han har funnet denne jobben. Selskapet som står bak det som er kåret til Norges viktigste oppfinnelse, mineralgjødsel, og som gjennom godt og vel hundre år har skrevet norsk industrihistorie. Tidligere kjent som Norsk Hydro, siden delingen i 2004 kjent som Yara; oppkalt etter runetegnet Jara som betyr godt år eller god avling.

Isak Støre
Isak Rathe Støre, Data Scientist i Yara

De siste årene har selskapet jobbet med å etablere et kompetansemiljø innen IT, som i dag jobber med digitale tvillinger av fabrikkene, kunstig intelligens, maskinlæring og dataanalyse for å nevne noen.   

– Det er en stolthet i å jobbe her, konkluderer Isak og en kollega når de tenker tilbake på selskapets bragder fra tech-avdelingen ved hovedkontoret på Oslos vestkant. 

Det grå bygget på Skøyen er et av mange kontorer som huser Yaras ansatte verden over. 

Flere av landene besøkte Isak under studietiden, som en del av graden han tok ved NTNU. Etter fullført master, med utvekslingssemestere i både Tyskland, USA og India, var 28-åringen trygg på at Yara var det rette valget. 

– Det er et veldig fint miljø her, med høy faglig kompetanse og gode utviklingsmuligheter. 

Isak legger dog ikke skjul på at det ikke bare var faglige goder som trakk ham mot kontorene på Skøyen. 

– Jeg fikk også tilbud om en god kontrakt, som selvsagt er et pluss, sier 28-åringen med et smil. 

Mange goder 

Det norske suksessfirmaet har blitt en attraktiv arbeidsplass også utover Norges landegrenser, og det er et internasjonalt sus over kontoret deres på Skøyen. 

Ved kaffemaskinen snakkes det engelsk, norsk, portugisisk og spansk om hverandre. Avdelingen har i dag 75 ansatte og 20 nasjonaliteter. Det er en massiv vekst siden Isak begynte for drøyt tre år siden. 

Isak Støre går i parken

Unik utvikling 

Da var de to ansatte i Isaks avdeling. Nå har de mål om å ansette ytterligere 50 IT-hoder i året som kommer. 

– Utviklingen her er helt unik. Det var litt lav modenhet i de tekniske løsningene da jeg startet, men det innså selskapet og nå må jeg si jeg er overrasket over de enorme stegene vi har tatt på de få årene jeg har vært her. 

Han sier han finner mye motivasjon i påvirkningskraften man har som ansatt i Yara og roser arbeidsgiveren for å gi rom for at man tidlig får være med på å forme selskapets prioriteringer.   

– Den reisen er fet, sier han med overbevisning. 

Fremtidssatsing 

Selskapet, som ble startet av norske Kristian Birkeland og Sam Eyde i 1905, omsetter i dag for over 100 milliarder kroner årlig og har fra starten av revolusjonert verdens jordbruk med produksjonen av mineralgjødsel. I dag satser Yara på ny teknologi i alle ledd. Det gir IT-avdeling armslag for å jobbe kreativt med utvikling. 

Isak Støre jobber foran en dataskjerm

– Man får gjennomslag for gode ideer i Yara. Det er veldig motiverende. 

 Støre forteller videre at han allerede har vært med på store milepæler for firmaet. 

– Den største er nok hvordan vi har fått samkjørt datadeling på tvers av fabrikkene, slik at alle kan snakke sammen via kode. Det gjør det mye enklere for oss å lage løsninger, kjøpe løsninger og forbedre informasjonsflyten i Yara. 

For å få til dette har det vært jobbet mye med å få på plass gode API-er (application programming interface), slik at det er enkelt å få ut dataen og skrive data tilbake til produksjon. På den måten er det enklere å samhandle på tvers av alle produksjonsledd. 

– Det viktigste er på plass for produksjonen nå. Den er vårt viktigste ledd for drift. Så skal vi bygge opp det samme for de andre vertikalene i firmaet. 

Tidlig krøket 

Isaks første assosiasjoner til Yara er fra familiegården på Melhus – 35 minutter utenfor Trondheim – hvor han fra tidlig alder har sett verdien av jordbruket. 

Produksjonen av mineralgjødsel er ifølge han uunnværlig for at vi skal ha en fremtid. 

– Uten jordbruk klarer ikke verden seg. Så enkelt er det, sier han og fortsetter: 

– Vi er antatt å bli over tre milliarder flere mennesker på jorden i løpet av vår levetid. Vi trenger mat, og da har vi to valg: Enten sage ned masse nødvendig regnskog og mark for å bygge ut landbruket eller effektivisere det vi har. 

Isak Støre jobber på familiegård

For å stadfeste det åpenbare: Yaras visjon er å bevare regnskog og beskytte naturen. For å forhindre avskoging er mineralgjødsel helt essensielt. 

Det jobbes hardt hver dag for å ha de mest innovative og fremoverlente ideene inn i en mer og mer teknologisk drevet hverdag også for jordbruket. Da er Yara helt avhengig av flinke folk som kan videreutvikle deres løsninger og ta det norske industrieventyret inn i en grønnere og mer bærekraftig fremtid.