Silisium

Silisium regnes normalt ikke som et av de livsviktige plantenæringsstoffene for planten. Planter kan vokse og trives uten silisium. Silisium hører ifølge EU til gruppen uorganiske biostimulanter (EU regulativ 2019/1009). Men, til tross for at silisium ikke er et livsviktig plantenæringsstoff, har utallige forsøk vist at silisium på mange måter styrker planter. Planteceller/plantestruktur styrkes, silisium beskytter mot enhver form for stress som for eksempel abiotisk stress, og øker fotosyntesen.

veksthus

 


Silisiums funksjon i planter

Til tross for at silisium ikke hører til blant de 12 livsviktige plantenæringsstoffene kan silisium spille en viktig rolle for mange plantearter. Silisium er et grunnstoff og forkortes Si. Silisium har atomnummer 14, molvekten er 28 mg og silisium er etter oksygen, det nest mest forekommende grunnstoffet i jordskorpen.

 

figur 1

Figur 1. Silisium regnes med i gruppen uorganiske biostimulanter.

 

Silisium har følgende effekt på planter:

  • Når silisium opptas av plantene, lagres det i et tynt lag av silisiumcellulose i epidermis (planternes overhud). Se figur 2. Dette ekstra laget av silisium gjør celleveggene sterkere. Det ekstra laget beskytter samtidig mot unødig og ukontrollert vanntap. Dette styrkes dessuten av et økt kaliumopptak, som bl.a. kontrollerer åpning og lukking av spalteåpningene.
  • Opptak av silisium øker fotosyntesen. Dette skjer dels gjennom høyere produksjon av kloroplaster i bladene og økt produksjon av ensymet ribulose-2P-carboxylase, som regulerer CO2-opptaket. Se figur 3.
  • Økt rotvekt.
  • Øker produksjon og kvalitet av en lang rekke vekster.
  • Hemmer uønsket opptak av natrium.
  • Øker holdbarhet av frukt og grønt. Se figur 4.

Figur 2

Figur 2. Silisium lagres som et tynt lag på plantenes overhud.

 

Figur 3

Figur. 3 Silisium øker fotosyntesen gjennom økt CO2-opptak.

 

Figur 4

Figur 4. Silisium øker holdbarheten av frukt og grønt. Her et forsøk med paprika, hvor
vektttapet er redusert vesentlig med tilførsel av silisium.

 

Opptak av silisium

Hvordan planter tar opp silisium, er fortsatt ikke 100 % klart og varierer fra planteart til planteart. Opptak skjer både passivt og aktivt. Passivt gjennom fordamping og vannopptak og aktivt gjennom energikrevende prosesser i rotmembraner. Silisium opptas enten som Orthosilisiumsyre, H4SiO4 (OSA) eller silisiumsyre. Silisium er opptakelig mellom pH 2 og 10.
Etter opptak transporteres Silisium (OSA) via vedvevet (Xylem) til blader, frukter m.m.
Når silisium en gang er plassert i f.eks. bladene er det ikke lenger mobilt.
Mengden av silisium som tas opp varierer mye fra planteart til planteart, og metoden silisium doseres på. Som kjent er agurk en av de plantearter som hurtig og lett tar opp silisium. Se figur 5.

 

Figur 5

Figur 5. Silisiumopptak i agurkkultur. Av figuren fremgår det at agurkplanter tar opp mer silisium enn det er beregnet ved tilførsel av silisium.

 

Tilførsel av silisium ved gjødselvanning

Optimalt nivå av silisium i gjødselvann er for de fleste kulturer 15-25 mg/liter. Borevann kan inneholde opp til ca. 10 ml silisium/liter, mens råvannstyper som overflatevann, regnvann og osmosevand ikke inneholder silisium. Brukes spesielt sistnevnte 3 råvannstyper kan det være en god idè å tilsette silisium.

Silisium har gjennom mange år vært tilført gjødselvannet som metasilikater. Metasilikater har en meget høy pH og er vanskelig å blande med andre gjødseltyper.
Metasilikater skal derfor doseres på det utgående gjødselvannet etter gjødselblanderen.
Produktet har en pH på ca. 14, noe som kan vanskeliggjøre korrekt pH-styring.
Yara har gjennom mange år markedsført metasilikat som YaraTera Substrafeed Sikal som inneholder 9.1 % silisium. Produktet har først og fremst vært brukt av gartnerier i Holland.

Yara har de seneste år i samarbeid med Nouryon utviklet et helt nytt uorganisk biostimulant: YaraTera YYTEL-Si. Produktet har de siste årene vært testet og brukt i Holland med svært gode resultater. Produktet inneholder 15 % silisium, har en pH på kun 10 og kan doseres i gjødselkar med andre gjødseltyper, med unntak av kalsiumnitrat (YaraTera Calcinit) Se figur 6.

Figur 6

Figur 6: YaraVita VYTEL Si, kan lett og enkelt blandes i kar B. Må aldri blandes med YaraTera Calcinit

 

YaraTera Vytel-Si er et kolloid silisium, som består av meget små partikler av amorf silisiumoksid (SiO2) dispensert i vann. Partiklene er nanopartikler med en størrelse på kun 5nm (5 x 10-6 mm=0,000005 mm). Se figur 7.

 

Figur 7

Figur 7: YaraTera Vytel Si opptas lett og enkelt av mange plantearter.

 

Produktets fysiske egenskaper gjør at produktet kan tas opp av langt flere kulturer enn de tidlige silisiumproduktene kunne.
Yara forventer å markedsføre YaraTera VYTEL-Si i Skandinavia fra sesongen 2025.

Silisium kan også tilføres som bladgjødsling. Yara anbefaler her en velegnet bladgjødsel/biostimulant ved navn YaraAmplix Actisil. Produktet inneholder et silisiumkompleks som langsomt nedbrytes og tas opp av plantene som Orthosilisiumsyre (OSA).

Kontakt gjerne Yara for ytterligere råd og veiledning om bruk av silisiumprodukter.

Niels