Kjelater
Hvilke næringsstoffer er oftest på kjelatform?
I gartnerisammenheng benytter vi kjelater i sammenheng med mikronæring. Det dreier seg om de 4 metallene; jern, mangan, sink og kobber. Spesielt når det gjelder disse fire næringsstoffer beskytter kjelatet mot utfelling og næringsstoffene blir opptakelige i et bredere pH område.
Figur 1. Kjelat er det greske ordet for klo. Kjelatet er den røde kloen, som holder fast næringsionet (den lilla ballen).
Når det gjelder gjødselvanning er det obligatorisk at jern tilføres på kjelatform. Tilføres ikke jern på kjelatform vil jern øyeblikkelig bunnfelles som tungt oppløselig jernsulfat. Slik vil jernet ikke være tilgjengelig for plantene og det vil hurtig oppstå jernmangel.
Kjøpes ferdigblandet mikro, hvor alle 6 mikronæringsstoffer inngår, er jern, mangan, sink og kobber alltid på kjelatform. Yara anbefaler som ferdig blandet mikronæring YaraTera Rexolin APN. (se også nyhetsbrevet ”mikronæring”).
Enkelte gartnerier velger selv å blande mikronæring. Velger man selv å blande mikronæring anbefaler Yara ikke bare å kjøpe jern på kjelatform, men at mangan, sink og kobber også kjøpes på kjelatform. Mangan, sink og kobber kan kjøpes og tilføres på sulfatform, men dette frarådes, siden mangan, sink og kobber dermed vil konkurrere med jern om plassen i kjelatet. Se figur 2. En del at jernet vil bli ”dyttet” ut av kjelatet og utfeller med sulfat. Dyrt kjøpt jern går til spille og drypp/ vanningssystemer risikerer å bli tettet av jernsulfat.
Tilsettes Mangan, sink og kobber som sulfat og jern på kjelat, sees det at allerede ved pH 5,5 er alt mangan, sink og kobber nå på kjelatert form. Disse tre metaller har rett og slett tatt kjelatet fra Jern. Jern på kjelatform er samtidig redusert og jern er utfelt som jernsulfat. Hadde mangan, sink og kobber fra starten vært på kjelatert form ville jern ha forblitt stabilt i sin kjelaterte form også ved stigende pH.
Kjelattyper
Når det gjelder kjelater til vår mikronæring, er der flere kjelater å velge imellom. For optimal effekt av mikronæring er det meget viktig at det rette kjelatet velges. Når det gjelder mangan, sink og kobber er det meget enkelt. Det beste kjelatet er EDTA og stort sett alle produsenter av mikronæring bruker dette kjelatet. Når det kommer til jern, er det enda mer komplisert. Jern kan kjelateres på EDTA, HEDTA, DTPA, EDDHA og HBED.
Tidligere ble jern kjelatert på EDTA og HEDTA, men i dag har de fleste produsenter av mikronæring skiftet til å bruke DTPA. Grunnen til dette fremgår tydelig av figur 3. DTPA kjelat er i motsetning til de andre to kjelater stabilt helt opp til en pH på ca. 7. Prisen på DTPA er fornuftig og de fleste produsenter bruker DTPA-jern.
Kvaliteten på DTPA kan dog variere mye. Visse DTPA-jern kan være urene og visse kan inneholde uønsket natrium (Na). Både Yaras mikroblanding (YaraTera Rexolin APN) og Yaras rene DTPA (YaraTera Rexolin D12, 11.6 % DTPA) er helt rene og frie for natrium.
Figur 3. Figuren illustrerer, at DTPA-jern (YaraTera Rexolin D12) er langt mer stabilt opp til pH 7 enn de tidligere EDTA-jern og HEDTA-jern.
Jernkjelat som forsikring mot jernmangel
Jern kan også kjelateres på EDDHA- 6 % eller HBED 6 % jernkjelat. Disse er dyre jernkjelater og bør ikke brukes som den generelle jerngjødseltypen, men som et supplement til DTPA-jern. Disse jernkjelatene betegnes også som ”rødt-jern”. Kjelatene har fått dette navnet siden de farger gjødselvannet helt rødt. Chelattyper som EDDHA og HBED er meget stabile kjelater og er tilgjengelig for planter i et pH område fra 3 til 10. Samtidig opptas de lett av røtter selv under ugunstige forhold. Tilføres 10 % av den ønskede jernmengden som f.eks. EDDHA-jern, er man veldig godt ”forsikret” mot jernmangel. Anbefalt dosering er ½ kg EDDHA 6 % jern-chelat pr. 100.000 liter gjødselvann. Som EDDHA 6 % jernkjelat selger Yara ”YaraTera Rexolin Q48” og vi anbefaler EDDHA jernkjelat når:
- Når plante- og frukttilveksten er ekstremt hurtig
- Når røttene er stressede
- Når røttene blir eldre
- Når pH er for høy eller for lav
- Høy eller lav temperatur i veksthusene
- Når god gartnerpraksis svikter; for selv den beste!
Kontakt gjerne Yara for ytterligere råd og veiledning om bruk av kjelater.
Niels