Gjødslingsråd for eng

Et bilde av en eng med frodige næringsrikt gras. Dette er et resultat av riktig gjødsling, som kan bidra til å øke avlingen og kvaliteten på gresset

Graset gjødsles som regel både med husdyrgjødsel og mineralgjødsel. Vanlig praksis er å tilføre 3-6 tonn per dekar med husdyrgjødsel for å fylle opp fosfor og kaliumbehov i kombinasjon med mineralgjødsel for å dekke opp nitrogen og svovelbehovet.

Spesielt er det viktig å tilføre nok næring til førsteslåtten, fordi jorda ofte er kald og frigjør lite næring fra jordbanken. Under slike forhold virker husdyrgjødsla dårlig og mineraliseringspotensialet er lavt i kald, rå jord om våren.  

Gjødslingsstrategi i eng

Eng Forventet avling, FEm/daa Gjødsling, kg/daa

2 slåtter

400

N: 15

P: 1,6

K: 8,5

S: 2,0

3 slåtter

400

N: 18

P: 1,6

K: 10

S: 2,5

Korreksjon

+/- 100 FEm

+/- 2 kg N

+/- 0,3 kg P

+/- 1,5 kg K

+/- 0,3 kg S

 

 Antall slåtter Fordeling av nitrogen
 

Vårgjødsling

etter 1. slått

etter 2. slått

etter 3. slått

1 slått

100%

   

 

2 slåtter

60%

40%

 

 

3 slåtter

50%

30%

20%

 

4 slåtter

45%

30%

20%

5%

Beite

4-5 kg

4-5 kg

4 kg

3-4 kg

 

I områder med svak kaliumtilstand K-AL <15 eller K-HNO3 <80 anbefaler vi YaraMila® Fullgjødsel® 22-2-12 til vårgjødslingen. Dette gjelder særlig på sand og silt jord. 

Yara anbefaler å tilføre relativt mye av total mengde mineralgjødsel om våren, 60 % i et toslåttsystem og 50 % av total gjødselmengde i et treslåttsystem. Utover sensommeren gir husdyrgjødsla bedre virkning, og jorda frigjør mere næringsstoffer fra jordbanken. Da er det kanskje fornuftig å holde igjen litt på mineralgjødselmengdene. Dette gjelder spesielt 3. slåtten, da det ofte kan bli høyt proteinnivå i fôret hvis graset slås på et ungt utviklingsstadium. 

Forventet avlingsnivå 

Skal man tildele korrekt mengde nitrogen, må man ha mest mulig riktig avlingsanslag. Ny eng har som regel bra avlingspotensial de første engårene, gi derfor ung eng tilstrekkelig gjødsling slik at potensialet blir utnyttet. Dessverre mangler mange gårdbrukere oversikt over avlingsnivåene på egen gård og variasjonen mellom ulike skifter. For å få bedre oversikt, bør antall rundballer per skifte registreres. Veies rundballer og dette kombineres med grovfôranalyser, vil man etter hvert få bedre oversikt over avlingspotensialet på egen gård og på de enkelte skifter. Systematisk avlingsregistrering vil over tid gi viktig informasjon, for bedre å utnytte gårdens ressurser optimalt.  

Antall slåtter 

I de fleste regioner forlenges vekstsesongen grunnet endret klima. Våren kommer tidligere og høsten er varmere. Dette åpner for en ekstra slått i mange områder. Ønsker du bedre kvalitet på grovfôret, bør du satse på en tidlig 1. slått for å utnytte vekstsesongen optimalt. Tidlig slått betyr at man også må fornye enga hyppigere. Når slåtten er avsluttet, er det viktig å raskt være på med ny gjødsel. Det du taper i avling på en tidlig førsteslått, vil du ofte tjene inn på økt avling og bedre vilkår for fortørking til 3. slåtten. Følg med på høsteprognoser fra NLR og TINEs rådgivere og sørg for at høsteutstyr er klart til bruk i god tid før slåtten starter.  

Kløverinnhold  

Hyppig fornying tilsier ofte høyt innhold av kløver i enga. En tommelfingerregel sier at 10 % kløver i enga er lik 3 kg mindre nitrogen per dekar. Man kan redusere nitrogengjødsling opp til 30 % kløverinnhold, dvs. 3 x 3 = 9 kg nitrogen reduksjon per dekar. Men husk at det er lett å overestimere kløverinnholdet i enga, som regel er kløverinnholdet vesentlig lavere enn det man vurderer visuelt.  

Næringsinnhold i husdyrgjødsel 

Normtallene for næringsinnhold er ofte upresise, og det kan være stor variasjon i næringsinnhold mellom gårdsbruk og regioner. Analyse av husdyrgjødsel er derfor  nyttig. Man bør minimum kjenne tørrstoffinnholdet og det er absolutt anbefalt å vite næringsinnholdet i husdyrgjødsla for å vurdere gjødseleffekten korrekt. 

Spredemetode: 

Velfungerende og rett innstillt sentrifugalspreder og utstyr for spredning av husdyrgjødsel er avgjørende for gjødslingsresultatet. I gras spres all mineralgjødsel med sentrifugalspreder, så optimal bruk av mineralgjødsel forutsetter at sentrifugalspreder er riktig innstilt.  

Støtte til miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel er en stor suksess, i 2022 var det 2,2 millioner dekar som mottok tilskudd fra denne ordningen. Et av satsningsområdene er stimulering til bruk av stripespredere og slepeslanger. Både vanntilsetning og plassering av husdyrgjødsla bidrar til lavere ammoniakktap og forbedret nitrogeneffekt ved bruk av slikt utstyr. 

Delgjødsling av eng med stort avlingspotensial kan være et alternativ om våren, for å sikre optimal nitrogenutnyttelse. Kjør ut 60% av planlagt gjødselmengde til vårgjødslingen tidlig, så snart jordoverflaten bærer. En uke senere, kjører du ut planlagt mengde husdyrgjødsel. Når graset er ca. 10 cm høyt (første leddknute på timotei er følbar) kjører du ut resterende mengde mineralgjødsel (40 %). En slik praksis vil gi noe høyere proteinverdi i fôret, samt redusere risikoen for at nitrogen tapes ved eventuelle kraftige regnskyll med påfølgende utvasking. Til 2. og 3. slått er det ikke aktuelt med delgjødsling. Aller helst, bør ny gjødsel kjøres ut dagen etter at fôret er fjernet fra jordet. Da gjelder det å påføre full gjødselmengde så raskt som mulig. 

Når det gjelder mikronæringsmangel i gras er mangan-, kobber- og sinkmangel vanligst, en kombinasjon av flere mangler kan også forekomme. Mangel på mikronæringsstoffer er ofte pH-relatert, slik man ofte har på skjellsanddominerte jordarter langs kysten. Store deler av kystjordbruket samt sandrike jordarter i Innlandet er ofte fattige på kobber. Mangel bidrar til redusert avling, og tilførsel gjennom bladgjødsling er nødvendig for å forebygge. Bladgjødsling med kobber er en kostnadseffektiv metode for å sikre at dyra tilføres nok kobber i fôret. I mange områder i Norge er selèn et viktig sporstoff med stor betydning for dyras helse. Storfè på beite med liten tilgang på kraftfôr og kalver som følger mordyret er særlig utsatt for dette.

Eventuelle mangler av næringsstoffer i graset kan sjekkes ved hjelp av bladanalyser til Megalab. YaraVita®-sortimentet omfatter et bredt utvalg produkter som tilfører mikronæring, både med enkeltnæringsstoff og sammensatte (som YaraVita Gramitrel®). YaraVita-produktene kan blandes med en rekke aktuelle plantevernmidler. Les etiketter nøye og sjekk blandetabeller før eventuell blanding.

 

Det verdifulle grovfôret

For å få maksimalt ut av graset ditt, må du ha en plan på hvordan du skal bli bedre. En slik plan forutsetter en god oversikt over produksjonen. Lars Opsal og Asbjørn Hagene i Bjørgeberget Samdrift veier rundballer og tar fôrprøver for å regne ut avling og kvalitet innad i skifter og totalt.

Gjødslingsprogram for eng og beite

Spredning av blautgjødsel på eng

Grønt gull i norsk landbruk

Jordprøver og kalking av eng

Næringsmangler i gras

Hvert næringsstoff har en eller flere viktige funksjoner i planta. Velg et næringsstoff under og lær mer om mangelsymptomene og næringsstoffets rolle i grasproduksjonen.