June 04, 2024

Gjør riktige tiltak, det ser lovende ut for kornet nå

ved: Bernt Hoel

En varm og tørr mai, både på Østlandet og i Trøndelag, begynte å gi noen assosiasjoner til fjoråret. Men nå sitter bygene løsere i hele området, og da er det muligheter. Nå legges grunnlaget for gode kornavlinger. Det må settes inn riktige tiltak for å bygge og utnytte avlingspotensialet. Ikke la næringsmangel begrense potensialet.

Når det gjelder vårkornet var bekymringene i mai mest knyttet til manglende spireråme på leirjord. Dette er i ferd med å ordne seg nå. Utover det har vannbehovet så langt vært moderat for vårkornet. En tidlig tørkeperiode er ikke uvanlig, selv 2022, tidenes beste kornår, hadde noen tørre og varme uker på forsommeren. Vår vurdering er at dette ser lovende ut, og det støttes av Norsk Landbruksrådgiving som rapporterer om gode vekstforhold og fine vårkornåkere – selv om nedbørmengdene har variert.

Hva så med gjødslingsbehovet? Særlig bygg, men også havre, responderer best på tidlig delgjødsling, det vil si buskingsfasen til tidlig stråstrekning. Jo mer moderat gjødslinga var ved såing, jo tidligere behøves påfyll. Men husk at dersom det er N-behov gir også bygg og havre respons på seinere delgjødsling, så følg med framover. En strategi med en tidlig delgjødsling er også anbefalt i vårhvete, og deretter supplering i perioden flaggblad til aksskyting.

En positiv konsekvens av nedbørunderskuddet er at utvaskingstapene har vært minimale så langt. Ved eventuelle store nedbørepisoder utover i juni, vil dessuten rotsystemet være mer utbredt og i større grad kunne hente inn nitrogenet før det vaskes ut av rotsonen.

Utviklingen i høstkornet gikk litt for raskt i det varme været, og dette har begrenset potensialet i en del åkere. På den annen side kan bra vekstforhold nå framover gi en god kornfyllingsperiode og høye avlinger. Både antall korn i akset og kornstørrelsen er avlingskomponenter som påvirkes langt ut i vekstsesongen.

Vurdér vekstforholdene og avlingspotensialet, sjekk værprognoser og benytt presisjonsverktøy som Atfarm og N-Tester BT. Husk at variert tildeling etter behov innafor skiftene har betydelig gevinstpotensial både for lommebok og miljø.

Under noenlunde normale vekstforhold, som siste ukas nedbør har bidratt til, er YaraBela® OPTI-NS™ 27-0-0 (4S) anbefalt gjødseltype for delgjødsling, i tillegg til nitrogen bidrar denne med en balansert mengde svovel og magnesium.  Hvis det kun forventes små nedbørsmengder, har YaraLiva® Kalksalpeter™ noen fortrinn. Det skal lite fuktighet til for å løse opp Kalksalpeter og nitrat-nitrogen, som plantene utnytter raskt, er dominerende N-form. Dette tilsier også at om man er seint ute i forhold til optimalt gjødslingstidspunkt kan Kalksalpeter være et aktuelt alternativ.


Flere forsøk de seinere åra har vist god avlingsrespons på bladgjødsling med YaraVita®-produkter. Mikronæringsstoff handler om små mengder – men de har viktige funksjoner. YaraVita® Gramitrel® er tilpasset hva som er vanlige mangler i korn. Gramitrel inneholder mangan, sink, kobber og magnesium, og brukes forebyggende i korn, det vil si før man ser symptomer i åkeren. Kjenner du til at du har mangel på et spesifikt mikronæringsstoff, anbefales å benytte YaraVita-produktet med dette spesifikke næringsstoffet, for eksempel YaraVita Mantrac mot mangan-mangel.

Husk alltid å lese etiketten nøye og sjekk blandetabeller før du blander YaraVita bladgjødsling med andre produkter. Du kan sjekke blandbarhet på TankMix.