april 15, 2024

Få mest mulig ut av mineralgjødsla ved bruk av presisjonsverktøy

ved: Jan-Eivind Kvam-Andersen

Den tørre forsommeren og våte høsten i fjor kan gjøre det ekstra vanskelig å vurdere gjødslingsbehovet i år. Presisjonsverktøy hjelper deg å tilpasse gjødslinga til plantenes behov, innad på jordet. Sett deg inn i hvordan du kan utnytte mineralgjødsla best mulig, og vær forberedt til ny sesong!

N-Tester BT er nyttig beslutningsstøtte ved delgjødsling i korn og frøeng av timotei. Det er kostnadsfritt å bestille og bruke N-Tester BT også i 2024, og det er fortsatt tilgjengelige N-Testere for bestilling. For å bestille går man inn på www.at.farm og oppretter en bruker. Under fanen «Oppgradering» kan man velge å aktivere pakken «Gjødsling med variabel mengde + N-Tester BT». Fyll inn navn og adresse, og trykk bekreft så få du tilsendt en N-Tester BT i posten. Nytt for 2024 er at man får opp posisjonen til målingene som gjøres med N-Tester i Atfarm-mobilappen.

Legg gjerne ut en nullrutepresenning ved gjødsling. Nullruten kan brukes gjennom sesongen for å følge med på hva jorda bidrar med av næringsstoffer. Ta kontakt med din nærmeste forhandler for å skaffe deg en nullrutepresenning fra Yara.

Maksrute er en rute som gjødsles ekstra med f.eks. 5 kg N pr. dekar. Ved å følge denne ruten kan man se hvordan åkeren utvikler seg når nitrogen ikke er en begrensende faktor. Om maksruten synes i åkeren, tyder det på at åkeren rundt begynner å trenge mer nitrogen.

Atfarm sitt N-opptakskart viser når opptaket skjer i åkeren, og estimerer hvor mye nitrogen som er tatt opp (i kg/ha). Her får man også fram variasjonen i åkeren som er nyttig informasjonen når man lager tildelingskart for variabel gjødsling. Husk å oppdatere Atfarm med årets vekster.

Yara N-Sensor® er fortsatt det verktøyet som gir mest nøyaktig variabel tildeling av gjødsla. Ta kontakt med våre forhandlere: Felleskjøpet eller Dataväxt for et godt tilbud.

Presis spredning med sentrifugalgjødselpreder krever at en benytter riktig spredetabell og kjører i henhold til denne. Det er smart å kontrollere spredebildet før sesong. Yara Precise spredebakker kan brukes for å stille inn gjødselsprederen riktig. Utstyr for å teste spredebildet finnes hos en del NLR enheter og også en del maskinforhandlere. Det er også mulig å ta kontakt med Yara Norge for bestilling av Yara Precise spredebakkesett.