Riktig og balansert næringsforsyning
Alle gårdsbruk som mottar produksjonstilskudd skal ha gjødslingsplan, formålet er riktig og balansert næringsforsyning. Gjødslingsplanen skal tilpasses behovet i den aktuelle veksten og sikre:
- Gode avlinger av høy kvalitet og økt lønnsomhet.
- Fruktbar jord, på kort og lang sikt.
- Minst mulig tap av plantenæring til omgivelsene.
Gjødslingsplanen er et utgangspunkt for gjødselkjøp og gjennomføring av tiltak. Du må selv gjøre vurderinger og justeringer fortløpende for å tilpasse gjødslingen til de aktuelle forholdene i vekstsesongen. Unngå fastlåst gjødslingsplan!
God agronomi i bunn
- Prioriter gunstig jordstruktur. Sørg for drenering som fungerer, riktig kalktilstand og unngå skadelig jordpakking.
- Sørg for et godt vekstskifte og velg arter og sorter som egner seg for gårdens driftstekniske og naturgitte forutsetninger.
- Utnytt vekstenes potensial gjennom gjødsling og plantevern tilpasset behovet.
- Velg et driftsopplegg som gjør at du kan prioritere rett tiltak til rett tid.
- Benytt rådgivere.
En god gjødslingsplan
Gjødslingsplanen bør utarbeides sammen med rådgiver. For å treffe riktig gjødselmengde på det enkelte skiftet er det viktig med realistiske avlingsforventninger som justeres etter behov. Tilpasset tilførsel av næringsstoffene er viktig, også for å sikre en langsiktig, god forvaltning av jordas næringsinnhold.
- Jordanalyser:
Skal du utnytte og ivareta jordas næringsreserver optimalt, trenger du oppdaterte og sikre opplysninger om jordas pH og næringsinnhold. Dette får du gjennom jevnlig jordprøveuttak. I Forskrift for gjødslingsplanlegging står det at jordprøver ikke skal være eldre enn 8 år, men vi anbefaler at de tas ut hvert 4.-5. år. Ved leie av ny jord, er du pliktig å ta ut nye jordprøver i løpet av to år. - Kalking:
Næringsstoffer er totalt sett mest plantetilgjengelig når pH ligger mellom 6,0 og 7,0. Hva som er optimalt pH-nivå varierer blant annet med jordtype, moldinnhold og vekster som skal dyrkes.
- Delt gjødsling/tilleggsgjødsling
Med delt gjødsling kan du bedre tilpasse gjødslingen til plantenes aktuelle behov. Tilleggsgjødsling, det vil si næringstilførsel ut over det gjødslingsplanen tilsier, kan være nødvendig ved utvasking og/eller tap av N til luft. Det kan også være nødvendig når forholdene tilsier at avlingene vil bli større enn forutsatt i gjødslingsplanen. - Innstilling av sentrifugalspredere
Tre fjerdedeler av mineralgjødsla i Norge spres med sentrifugalspredere. Det er svært viktig at sprederen er riktig innstilt før gjødsling utføres. Feil gjødsling er uheldig for egen økonomi, vannmiljø og klima. En godt vedlikeholdt og kontrollert spreder gir det beste resultatet. Spredebildet skal sjekkes før bruk hver vekstsesong. Les mer om riktig spredning av mineralgjødsel her. - Plantenes næringsstatus
Det er flere gode hjelpemidler for å sjekke plantenes næringsstatus og tilpasse gjødslingen i løpet av vekstsesongen. Blant disse er Atfarm, N-Tester BT, Yara N-Sensor® og Megalab®.