Features
mars 22, 2024

Vil vokse med Yara

Ved: Håvard Simonsen

Gründerne bak suksessbedriften Grønn Gjødsel AS har stor tro på markedet for mineralorganisk gjødsel til konvensjonell planteproduksjon og ser Yaras inntreden i bedriften som en vekstimpuls. For Yara er kjøpet en strategisk investering innenfor organisk og mineralorganisk gjødsel.


Rett før jul inngikk Yara og eierne av Grønn Gjødsel AS avtale om at Yara kjøper seg inn med en majoritetsandel i bedriften i Rakkestad i Østfold. Grønn Gjødsel ble etablert av Janet og Lars Evju i 2010, og har utviklet seg til en ledende produsent av organisk og mineralorganisk gjødsel. Bedriften har i dag åtte fast ansatte.

Ut av gründerstadiet

Janet og Lars har utviklet driften gjennom 20 år etter at de startet produksjonen av organisk gjødsel på sin egen gård i Rakkestad med basis i overskudd av gjødsel fra kyllingproduksjon. Og de har virkelig hatt vind i seilene. I 2013 ble Grønn Gjødsel tildelt «Gründerprisen» av Sparebanken Indre Østfold. I 2015 kåret Dagens Næringsliv bedriften til «Årets Gaselle» i Østfold, og i 2019 fikk de  «Bedriftsutviklingsprisen i landbruket» av Innovasjon Norge både i Østfold og nasjonalt. Virksomheten har vokst ut av lokalene på gården, og i fjor høst ble produksjonen flyttet til en flunkende ny fabrikk på Rudskogen. Som i mange andre  gründerbedrifter, følte eierne at de nå var kommet til et nytt stadium.

– Som gründere har vi klart å føre bedriften dit den er i dag. Men vi ønsker at Grønn Gjødsel skal vokse videre og utvikle seg mer enn vi kanskje klarer alene. Vi er en liten organisasjon og trenger input. Da er Yara en solid og flott aktør å gå sammen med. Yara har den tekniske og markedsmessige kompetansen som kan gjøre Grønn Gjødsel til noe mye mer. Ikke minst når det gjelder produktutvikling. Yara er et kvalitetsstempel som vil gjøre kundene enda tryggere på gjødsla vår, sier gründerparet.

GJENBRUK: Hele produksjonslinjen er skrudd ned fra anlegget på gården og satt opp igjen i nye lokaler.

 

Tro på hybridgjødsel

– Vi har stor tro på mineralorganisk gjødsel, såkalt hybridgjødsel. Vi ser et stort marked for hybridgjødsel til konvensjonell planteproduksjon, mens det økologiske markedet i Norge er mer stabilt. Hybridgjødsel vil være et satsingsområde i årene framover. Derfor grep vi muligheten når den kom, en mulighet som kanskje ikke kommer igjen. Men det har vært en modningsprosess for oss. Nå får vi være med å utvikle Grønn Gjødsel videre. Det tror vi blir skikkelig bra, sier Janet og Lars.

Øystein Jørem i Yara, som har vært sentral i forhandlingene med Grønn Gjødsel, sier at man også i Yara ser store muligheter for organisk gjødsel i konvensjonelt jordbruk. 

– Organisk gjødsel er i tiden med stor oppmerksomhet rundt jordliv, CO2-binding i jord og tilbakeføring av næringsstoffer. Vi gleder oss til å ta del i den videre utviklingen av Grønn Gjødsel. Deres produkter er et spennende tilskudd til det brede sortimentet Yara har. Det virkelig positive med Grønn Gjødsel er at man her har kontroll på kvaliteten på råstoffene som går inn i produksjonen. Dette til forskjell fra for eksempel slam, der man har problematikk rundt tungmetaller, medisinrester, mikroplast og liknende, sier han.

Resirkulerer råstoff

Jørem viser til at Yara har restfraksjoner fra sin produksjon som kan bli interessante i hybridgjødsel. 

– Vi vil se på muligheten til å blande inn restfraksjoner fra vår mineralgjødselproduksjon i stedet for å bruke urea. Det vil være en resirkulering og god ressursutnyttelse av disse fraksjonene. Men det er ikke rett fram. Mineralgjødsla er basert på ammoniumnitrat og vi må tenke sikkerhet. Vi har mye å lære om organisk og mineralorganisk gjødsel, og er derfor svært glade for at Janet og Lars er med videre, sier Jørem.

Partene ser muligheter til å benytte også andre og nye råvarer inn i produksjonen hos Grønn Gjødsel. Dette åpner for å føre råvarer på avveie tilbake i et sirkulært system for næringsstoffer.

– Det er et «hav» av råvarer, og med Yara på laget får vi bedre oversikt over tilgangen på dem, sier Lars.

FORBEDRET PELLETS: Ny pelletspresse lager en mer kompakt pellets som fungerer godt i såmaskin og sentrifugalspreder.

 

Ingen endring for kundene

Grønn Gjødsel omsetter rundt 10 000 tonn organisk og mineralorganisk gjødsel i året. Organisk gjødsel har gått til økologiske produsenter over hele landet, unntatt Rogaland. Mineralorganisk gjødsel til konvensjonell drift selges i store deler av landet. Partene understreker at Yaras oppkjøp ikke vil innebære endringer for kundene. Grønn Gjødsel selger både gjennom forhandlere og direkte til bonden, og Grønn Gjødsel vil bestå som selskap og varemerke i det norske markedet.

– De ansatte og vi selv fortsetter som før, forteller Lars.

– Jeg tror nye generasjoner bønder vil være mer opptatt av økologi, levende jord, og at vår gjødsel vil få mer oppmerksomhet. Bærekraft vil tvinge seg fram. I våre produkter føres alt tilbake til jorda. Men når du presenterer noe nytt, tar det alltid litt tid. Vi ser imidlertid at kunder som kjøper hybridgjødsel, kommer tilbake og kjøper igjen. De er fornøyde med produktene og ser at det gjør noe med jorda og bunnlinja. Det er den beste reklamen vi kan få, sier Janet.

Gode resultater

Janet og Lars har hele tiden brukt sine egne produkter på egen gård.

– Vi har brukt mineralorganisk gjødsel på 1700-1800 dekar i året. I tillegg har en kollega brukt den på ytterligere 600 dekar. Min tanke har vært å utvikle en «snill» gjødsel som bygger opp mikrolivet i jorda. I kombinasjon med redusert jordarbeiding, som vi praktiserer, har vi fått opp humusinnholdet og livet i jorda, sier Lars.

Han sier at gjødsling med mineralorganisk gjødsel i korn i praksis er svært lik bruken av Fullgjødsel®. Med ny pelletspresse produserer de mer kompakt og kortere pellets  som fungerer bra i både såmaskin og sentrifugalspreder. Det er laget spredetabeller for de fleste typer spredere. Mineralorganisk gjødsel har lavere hektolitervekt enn mineralgjødsel, men Lars forteller at han selv sprer med 30 meter bredde og at det går helt fint.

– Vi gir 45-50 kg Hybrid N 20-4-8 pr. dekar som grunngjødsling. Du skal være litt tidligere ute enn med Fullgjødsel fordi N-virkningen er litt tregere. Dette skyldes at vi bruker urea, som virker noe saktere i kald jord enn nitrat. Vi delgjødsler åkeren ved begynnende strekning med 20-25 kg Hybrid N 20-4-8, selvfølgelig avhengig av åkeren. De siste tre årene har vi også brukt bladgjødsel ut over i sesongen. Erfaringene er helt normale, fine avlinger. I 2023 hadde vi til tross for krevende vekstforhold, god hektolitervekt i hveten. Jeg mener at åkeren taklet tørken bedre fordi gjødsla vi bruker inneholder organisk materiale, og fordi vi gjør mindre jordarbeiding, sier han.

– Organisk gjødsel er i tiden, og Grønn Gjødsel har spennende produkter som er et tilskudd til Yaras brede gjødselsortiment, konstaterer Øystein Jørem i Yara.

 

Strategisk satsing

Investeringen i Grønn Gjødsel AS er ledd i Yaras strategiske satsing i markedet for organisk gjødsel i Europa. I 2021 kjøpte Yara finske Ecolan, som produserer organisk gjødsel til jordbruk og skogbruk. Bare noen uker før inntredenen i Grønn Gjødsel, kjøpte Yara også Agribios i Italia. Mye av den organiske gjødsla fra Agribios går til  vin-, oliven- og fruktproduksjon. 

– Grønn Gjødsel har en strategisk beliggenhet. Slår du en sirkel på 50 mil rundt Rakkestad, når du både Trondheim og Malmø. Herfra kan vi dekke store jordbruksområder i Sverige og også Danmark. Den nye fabrikken har i dag en produksjonskapasitet på 30 000 tonn, men det er plass til ytterligere en produksjonslinje. Vi forventer at den største veksten vil komme fra salg til utlandet, sier Jørem, som forteller at Yara internasjonalt vil selge organisk og mineralorganisk gjødsel under varemerket YaraSuna.

Tomten på Rudskogen har gode utvidelsesmuligheter, og allerede til sommeren skal det bygges en stor lagerhall for råvarer og ferdigvarer som vil effektivisere produksjonen og logistikken.