N-målinger uke 19

Varmen i helga som var, satte fart i kornet, og lengst sør er det tid for første delgjødsling. Åkrene utvikler seg fint, og målingene med N-Sensor viser N-opptak i overjordisk biomasse som forventet for denne perioden på både nullruter og gjødsla ruter.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll

Været og vekstforholdene frem til nå har vært svært gunstig for høsthveten. Det har vært bra med fuktighet i jorda og ganske kjølige temperaturer over en lenger periode, som har gjort at plantene har hatt god tid til å utvikle seg. Varmen vi hadde noen dager, satte fart i utviklingen og økte næringsopptaket i plantene. Det betyr at sesongen frem til nå tilsier at plantene vil oppnå forventet avlingsnivå på alle syv feltene det måles på. Men sesongen er fortsatt lang, så mye kan skje med åkrene enda.

 

Høsthvete Halden, uke 19, 2024

 

Bilde 1. Kubanåkeren i Halden er i starten av strekkingsperioden. Det betyr at det er tida for første delgjødsling på feltet. Nullrutene synes godt i åkeren, og plantene på nullrutene har tatt opp lite nitrogen, bare 0, 8 kg N/daa i overjordisk biomasse. På leddene som er vårgjødslet med 8 kg N/daa er det tatt opp 3,5 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det lå et tilsvarende felt på samme jordet i fjor. Og på samme tidspunkt i fjor (uke 19), var det tatt opp akkurat like mye nitrogen på vårgjødsla ruter som i år.  Det er tidlig å anslå avlingspotensialet på åkeren, og feltet vil bli gjødslet med stigende mengde nitrogen i mengdene 3, 6, 9, 12 og 15 kg N/daa ved første delgjødsling. Nitrogenopptaket i ukene fremover vil gi informasjon om hvor mye av nitrogen som blir tatt opp på de ulike leddene. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

Høsthvete Rygge, uke 19, 2024

 

Bilde 2. Feltet i Rygge, i sorten Praktik er fortsatt på buskingsstadiet. Det er likevel lurt å begynne å tenkte på delgjødsling av feltet. Når plantene starter strekkingsperioden, er det bra at gjødsla er tilgjengelig for opptak. På vårgjødsla ruter er det tatt opp 3,1 kg N/daa i overjordisk biomasse, og på nullrutene er det tatt opp 1,2 kg N/daa. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

 

Høsthvete Vestby, uke 19, 2024

 

Bilde 3. Feltet i Vestby, i sorten Kuban er også på buskingsstadiet. Det er tatt opp 3,3 kg N/daa i overjordisk biomasse så langt i sesongen. Her var det også tilsvarende felt i fjor, og på samme tidspunkt i fjor var det bare tatt opp 1,6 kg N/daa. I fjor var åkeren preget av tørke på denne tida, mens i år har det vært bra med fuktighet og fine forhold for næringsopptak og utvikling av plantene. Dette feltet vil også snart være klart for første delgjødsling, slik at mer næring er tilgjengelig når strekkingsperioden starter. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

 

Høsthvete Årnes, uke 19, 2024

 

Bilde 4. Kubanåkeren på Årnes har tatt opp 1 kg N/daa siste uka der det ble vårgjødslet og totalt opptak er nå på 2,6 kg N/daa i overjordisk biomasse. Nullrutene har tatt opp 1,7 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det er noen steder litt flekkvis med høsthveteplanter på grunn av noe utgang i vinter. Plantene er fortsatt på buskingsstadiet, og det kjøligere været gjør at utviklingen går litt seinere igjen sammenlignet med utviklingen i helga. Det er fortsatt litt tid til første delgjødsling. Foto og målinger: Rolf Einar Kordal.

 

 

Høsthvete Vormsund, uke 19 2024

 

Bilde 5. Kubanåkeren på Vormsund har blitt grønnere og frodigere den siste uka. Opptaket av nitrogen på vårgjødsla ruter har økt med 1,2 kg N/daa siste uka og ligger nå på 2,9 kg N/daa. Nullrutene har tatt opp totalt 1,8 kg N/daa i overjordisk biomasse. Plantene er fortsatt på buskingsstadiet, og det kjøligere været gjør at utviklingen går litt seinere igjen sammenlignet med utviklingen i helga. Det er fortsatt litt tid til første delgjødsling. Foto og målinger: Rolf Einar Kordal.

 

Høsthvete Revetal, uke 19 2024

 

Bilde 6. På feltet i Revetal, Tønsberg har det skjedd mye siste uka i Kubanåkeren. Både nullrutene og gjødsla ruter har hatt et stort N-opptak siden forrige måling. Nullrutene har tatt opp 3,6 kg N/daa og gjødsla ruter har tatt opp 6,8 kg N/daa i overjordisk biomasse. Plantene har kommet til begynnende strekking, og en leddknute er synlig. Feltet bør delgjødsles i disse dager, slik at næringen er tilgjengelig i tida fremover mens plantene fortsetter strekkingsperioden. Foto og målinger: Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg.

 

Høsthvete Stjørdal, uke 19 2024

 

Bilde 7. Bildet viser høsthveteåkeren i Stjørdal, i sorten Informer. Feltet ble vårgjødslet 9. april og plantene er på buskingsstadiet. Nullruta på ett av gjentakene synes godt i åkeren og her er det bare tatt opp 0,6 kg N/daa. På de to andre gjentakene har kornet på nullrutene tatt opp 1,5 kg N/daa, og de er ikke like synlige. På de vårgjødsla rutene er det tatt opp 2 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det er fortsatt litt tid til første delgjødsling. Foto og målinger: Peder Kvaal.

Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving og er finansiert av Yara Norge. Det er kontorstedene Øsaker, Gjennestad, Hvam og Kvithamar som gjennomfører målingene. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker plantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.