N-målinger uke 18, 2024

Denne uka er det gjennomført målinger med håndholdt N-Sensor på alle 7 gjødslingsfeltene. Frem til nå har våren vært kjølig over hele Østlandet, og alle åkrene var på buskingsstadiet da målingene ble gjennomført på mandag.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll

Så langt i vår har det vært et beskjedent opptak av nitrogen i overjordisk biomasse på samtlige felt. Opptaket ligger på 1,1 til 2,3 kg N/daa på gjødsla ruter, med høyest nitrogenopptak på feltet i Tønsberg. Foreløpig er det små forskjeller mellom ugjødsla og gjødsla ruter, både i målt N-opptak og visuelt i åkeren. Det er bra med fuktighet i jorda, og vårgjødsla har løst seg bra opp. Næringsopptaket vil stige med høyere lufttemperatur i dagene fremover.

Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving og er finansiert av Yara Norge. Det er kontorstedene Øsaker, Gjennestad, Hvam og Kvithamar som gjennomfører målingene. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker plantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.


Bilder fra de sju høsthvetefeltene

 

Bilde 1: Halden, uke 18, 2024

 

Bilde 1. Bildet viser høsthvetefeltet i Halden. Det er anlagt i Kuban, og plantene er på buskingsstadiet. Feltet ble vårgjødslet 18. april. Det har foreløpig vært et beskjedent N-opptak i plantene, med 1,3 kg N/daa i overjordisk biomasse på gjødsla ruter og 1,0 kg N/daa på nullrutene. Varmere vær fremover vil øke N-opptaket og veksten til plantene. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

Bilde 2: Rygge, uke 18, 2024

 

Bilde 2. Åkeren på bildet ligger i Rygge, i Praktik. Feltet ble vårgjødslet 17. april og plantene er på buskingsstadiet. Også på dette feltet har det frem til nå vært et beskjedent N-opptak. Plantene som har blitt vårgjødslet med 8 kg N/daa har tatt opp 1,6 kg N/daa i overjordisk biomasse og nullrutene har tatt opp 1,4 kg N/daa. Varmere vær fremover vil øke N-opptaket og veksten til plantene. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

Bilde 3: Vestby, uke 18, 2024

 

Bilde 3. Høsthveteåkeren på bildet ligger i Vestby, i sorten Kuban. Feltet ble vårgjødslet 14. april, og plantene har kommet til buskingsstadiet. Gjødsla ruter har tatt opp 1,6 kg N/daa i overjordisk biomasse, mens ugjødsla ruter bare har tatt opp 1,3 kg N/daa. Disse skiller seg så vidt ut med litt lysere farge. Varmere vær fremover vil øke N-opptaket og veksten til plantene. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

Bilde 4: Årnes, uke 18, 2024

 

Bilde 4. Bilder viser gjødslingsfeltet på Årnes, anlagt i en Kuban-åker. Åkeren ble vårgjødslet 15. april med 8 kg N/daa på hele feltet, unntatt på nullrutene. Plantene er på buskingsstadiet, og det er foreløpig ikke forskjeller i åkeren på gjødsla og ugjødsla ruter. Det er tatt opp rundt 1,6 kg N/daa i overjordisk biomasse på gjødsla ruter og 1,4 kg N/daa på nullrutene. Med varmere vær vil opptaket av næringsstoffer og veksten til plantene ta seg opp. Foto og målinger: Michael Aamold og Rolf Einar Kordal.

 

Bilde 5: Vormsund, uke 18, 2024

 

Bilde 5. Bildet viser gjødslingsforsøket på Vormsund med sorten Kuban. Åkeren ble vårgjødslet 18. april med 8 kg N/daa på hele feltet, unntatt på nullrutene. Det har skjedd lite med feltet den siste uken, og opptaket av nitrogen ligger på 1,7 N/daa i overjordisk biomasse. Nullrutene synes ikke enda, men varmen som kommer nå vil øke opptaket og veksten til plantene. Foto og målinger: Michael Aamold og Rolf Einar Kordal.

 

Bilde 6: Revetal, uke 18, 2024

 

Bilde 6. Gjødslingsforsøket i Revetal, Tønsberg er anlagt i sorten Kuban. Åkeren ble vårgjødslet 18. april. Feltet er på buskingsstadiet, og nærmer seg strekkingsperioden. Det er til nå tatt opp 2,3 kg N/daa i overjordisk biomasse på gjødsla ruter og 2,2 kg N/daa på ugjødsla ruter, det vil si foreløpig lite opptak av N fra vårgjødsla. Høyere lufttemperatur fremover vil øke opptaket av nitrogen og fremme veksten til plantene. Foto og målinger: Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg.

 

Bilde 7: Stjørdal, uke 18, 2024

 

Bilde 7. Bildet viser høsthveteåker i Stjørdal, i Informer. Feltet ble vårgjødslet 9. april og plantene er på buskingsstadiet. Foreløpig har N-opptaket vært veldig beskjedent, med 1,1 kg N/daa på gjødsla ruter og 1,0 kg N/daa på nullrutene, men dette vil ta seg opp i tida fremover. Foto og målinger: Peder Kvaal.