September 29, 2025

Ny utgave av Gjødselaktuelt

ved: Yara Norge

Vekstsesongen 2025 er fullført, og vi retter blikket framover. I høstens utgave av Gjødselaktuelt, som nå er publisert, kan du lese om erfaringer med Grønn Gjødsel fra Rakkestad, råd før gjødselkjøp for 2026, om behovet for økt protein i graset og mye mer.

Vekstsesongen 2025 er fullført, og vi retter blikket framover. Det er satt tydelige og ambisiøse mål for norsk matproduksjon: 50 % selvforsyning innen 2030, 70 % norske råvarer i kraftfôr innen 2034 og 90 % norskandel i matkorn innen 2040. Dette er motiverende, men krevende mål – og de kommer ikke av seg selv. Vår felles matsikkerhet hviler på bondens motivasjon og mulighet til å produsere store avlinger med riktig kvalitet.

Urolig start på gjødselsesongen

Starten på gjødselsesongen 2025/26 har vært uvanlig. For første gang på lenge ble det satt kortsiktige priser for juli og august. Prisene på gjødsel formes i et globalt marked, og balansen i verdensmarkedet, råvarepriser og geopolitiske forhold har gjort sitt. Da Israel gikk til angrep på Iran i juni – rett før nytt gjødselår – ble vi igjen påminnet om sårbarheten i markedet. Den krisen er nå avsluttet, og det internasjonale bildet er roligere, men risikoen består. 

I dette nummeret

I denne utgaven av Gjødselaktuelt finner du nyttige råd foran neste sesong, erfaringer med Grønn Gjødsel fra Rakkestad, viktigheten av høyt protein i gras og annet nyttig fagstoff. Mennesker trenger mat, husdyr trenger fôr og planter trenger næringsstoffer. Det jobbes målrettet for mest mulig riktig gjødsling – ikke for mye, ikke for lite.

Vi har også sett nærmere på landbrukets innsats gjennom flere tiår for å levere på mat og miljø, samt myter, modeller og mikrobiologi knyttet til Oslofjorden. Mat og matproduksjon er, og forblir, menneskehetens viktigste vare og bransje! 

Her kan du lese høstens Gjødselaktuelt.