april 08, 2024

Strategier i korn i 2024

ved: Bernt Hoel

Gode gjødslingsstrategier, Yara sine presisjonsverktøy, velfungerende gjødselspredere og deg som en dyktig korndyrker legger grunnlaget for et godt resultat. Lykke til med vekstsesongen!


Oppskriften


Oppskriften for kommende sesong har følgende hovedpunkter: 

  •  Grunngjødsling med YaraMila® Fullgjødsel® for å sikre en god start
  •  Delgjødsling i alle kornarter tilpasset gjeldende forutsetninger
  • Bladgjødsling med YaraVita® ved behov
  • Samt bruk av Yara sine presisjonsverktøy for å sikre rett gjødselmengde på rett sted. 

 

Etter en spesiell sesong i fjor kan det være større variasjoner og ekstra usikkerhet knyttet til hva som blir gjødslingsbehovet i kommende sesong. Dette betyr desto større grunn til å ta i bruk Atfarm, Yara's satellittverktøy. Med Atfarm kan du overvåke skiftene dine og lage tildelingskart for variabel N-gjødsling ved delgjødsling. Atfarm er kostnadsfritt i 2024. Les mer her og registrer deg som bruker. I Atfarm kan du også i 2024 kostnadsfritt bestille N-Tester BT, som er nyttig beslutningsstøtte ved delgjødsling i korn. Sett deg inn i hvordan du bruker hjelpemidlene i forkant, så er du klar når tida er inne.


 

Strategi i vårkorn

Vi anbefaler normalt at det gis 8-10 kg N/daa i en YaraMila® Fullgjødsel® ved såing. For å oppnå god N-effektivitet er det viktig at behovet for andre viktige næringsstoff dekkes. Med tilpassede delgjødslinger seinere, i mengde og tidspunkt, vil avlingspotensialet opprettholdes selv med en moderat grunngjødsling. Delgjødsling er enkelt å utføre, likevel må det planlegges og gjødselsprederen må være i orden. Gjør nødvendige forberedelser i tide, slik at delgjødslingsplanene blir gjennomført.

Mange i fjor, særlig på Østlandet, erfarte at delt gjødsling som strategi ga sparte kostnader, da delgjødsling ble droppet på grunn av vekstforholdene – bra for lommebok og miljø. Delt gjødsling er nødvendig for å optimalisere tiltakene til den aktuelle situasjonen i åkeren. Vi håper selvsagt på betydelig bedre vekstforhold i år. For å tilpasse ekstra presist til vær- og vekstforhold og avlingsutsikter er flere delgjødslinger i mindre porsjoner en aktuell tilnærming. Har man god logistikk og spredere med stor kapasitet kan delgjødsling skje på en veldig effektiv måte.

 

 

Vårgjødsling til høstkorn

Første gjødsling utføres ved vekststart, når forholdene er gode og det er kjørbart uten å ødelegge. Det er riktig å vente med gjødsling til vi er rimelig sikre på at vinteren har takket for seg og vekstene er i startgropa. Snø og is skal være borte fra hele jordet og det viktige er at gjødsla er tilgjengelig når veksten starter. Følg værprognosene og sørg for at gjødsla er på plass når den behøves.

Første gjødsling skal gi en god start og fremme et mest mulig optimalt antall aks, ikke for få og heller ikke for mange. Handlingsrommet for vårgjødsling er i størrelsesorden 7-10 kg N pr. dekar. Er åkeren for tynn etter vinteren, behøver vi vårbusking. Dette stimuleres ved å gi tilgang på nok N tidlig, men som nevnt foran; unngå for tidlig gjødsling. Har åkeren allerede minst 2-3 skudd pr. plante er det viktig å ta vare på de skuddene som finnes, men vi behøver ingen ytterligere busking på våren for å oppnå full avling. Da kan vi være mer forsiktige med mengde N ved vårgjødsling og heller flytte noe N til neste gjødsling. Det er sluttresultatet som teller, og vi har flere muligheter seinere ved delgjødsling for å tilpasse total N-mengde til åkerens behov.

Prinsippene og vurderingene for første gjødsling er de samme for alle høstkornarter. Utviklingsrytmen er imidlertid litt ulik, særlig høstbygg og -rug utvikler seg raskt, og behøver videre oppfølging tidligere enn det høsthvete gjør.