Features
oktober 14, 2016

Innovative dyrkere på studietur til Danmark

Ved: Jan-Eivind Kvam-Andersen

Minne Gård AS drives av Amund Sandholt og hans to kollegaer Rune Bjørnerud og Anders Bentstuen. For å få ny inspirasjon tok de turen til Borgeby Feltdager, og Boje Skytte i Lammefjorden i Danmark.


Temaet på det svenske Borgeby Feltdager var i år «potetavling», noe som resulterte i at mange potetdyrkere fra Norge og de andre nordiske landene deltok. En av de besøkende var Amund Sandholt fra Minne Gård AS som er en av McDonald's Flagship Farms i Europa. Amund har gulrøtter, jordbær, potet og korn i omløpet på ca. 5000 daa, men det er spesielt potetene Minne Gård AS er kjent for og som blant annet leveres til McDonald's.

Yara N-Sensor® på Minne gård

Den norske vekstsesongen er kort og det stiller store krav til å gjøre rett tiltak til rett tid. Amund og hans kollegaer søker stadig å optimere avlingen og kvaliteten, og tar gjerne i bruk nye verktøy og metoder for å oppnå dette. Yara N-Sensor er i flittig bruk på Minne Gård og brukes både i potet og gulrot i tillegg til korn. – Vi er veldig positive til Yara N-Sensoren, sier Amund. Den gir jevnere kvalitet inn til fabrikk ved at den jevner ut tørrstoffinnholdet og størrelsen på potetene. Siden Yara N-Sensoren ikke kan brukes i blomstringsperioden til poteten, bruker vi den før og etterpå til spredning av FULLGJØDSEL® 12-4-18 mikro eller NITRABOR®.

Bladstilkanalyser

Utover å benytte seg av Yara N-Sensor, bruker Minne Gård også bladstilkanalyser som tas ut av Norsk Landbruksrådgiving og sendes inn til MEGALAB i England. Bladstilkanalysene gir en oversikt over utviklingen gjennom sesongen og da Sandholt først startet å ta ut bladprøver i 2014, ble han oppmerksom på både mangan-, sinkog fosforinnholdet i potetene.

Innblikk i dansk grønnsaksproduksjon

For å gi Amund og hans kollegaer et innblikk i dansk grønnsaksproduksjon tok vi også en tur til Lammefjorden i Danmark for å besøke Boje Skytte på Brogaard. Boje har eid Brogaard siden 1983 og driver ca. 5000 daa med stikkløk, persillerot, pastinakk, rødbeter, gulrot, poteter og korn. Brogaard ligger ved den innerste delen av Lammefjorden og noen av jordene ligger 2-3 meter under havoverflaten. De leverer rotgrønnsaker til danske Coop, produkter som de selv vasker og pakker i eget pakkeri, hvor det er to fast ansatte. Utover det har Boje fire faste ansatte i produksjonen samt en meget dyktig driftsleder, som har vært en del av gården i 26 år.

Innovative tiltak

Boje har fokus på kvalitet og på å skape de rette betingelser for både planter og medarbeidere. Derfor bruker han også mye tid på å optimere driften gjennom innovative tiltak og nye maskiner. Flere av maskinene er spesialutviklet til Brogaards formål og dette imponerte stort. Blant annet plukket Amund opp et tips om en «Weed wiper» - et traktormontert utstyr som stryker en svamp med glyfosat over ugraset, men samtidig unngår å treffe kulturplantene. Dette var midt i blinken for gulrotproduksjonen på Minne, siden alternativet for å bekjempe stort ugras som balderbrå ofte kan være luking.

«Weed wiper» på plas

Selv om det er mye som er forskjellig mellom danske og norske forhold har vi også mye å lære av hverandre. På Minne Gård er det kort vei fra ord til handling, og en «Weed wiper» er allerede på plass på gården!