juni 18, 2020

Fosfor og nitrogen til potet, timing og presisjon

En relativt tidlig start etterfulgt av en lang kald periode før varmen satte inn, slik er vekstsesongen så langt i kortversjon. Yara inviterte seg til Farmen gård, Kvelde i Lågendalen der Geir Olav Næss med familien steller med potet, korn og litt grønnsaker.

Vi inviterte med oss rådgiver Siri Abrahamsen i NLR Viken og Solveig Haugan Jonsen, fagsjef i Findus. Sammen inspiserte vi forsøksfelt i Innovator med startgjødsling og YaraVita Solatrel bladgjødsling i tillegg til ekstra gjødsling med YaraLiva Nitrabor. Vi gikk også en runde i åkeren rundt forsøksfeltet.

Vi har lagd en film der vi deler den gode, faglige praten vi hadde i åkeren hos Geir Olav. Den kalde våren forsinka både spiringa og knolldanninga, men nå er veksten i gang for fullt. Det er tydelig bedre oppspiring etter bruk av startgjødsling og nå er tiden inne for bladgjødsling med YaraVita Solatrel. Vi var også enige om at den første gjødslinga med YaraLiva Nitrabor bør gjøres nå for å sikre nok nitrogen og kalsium. Rikelig med kalsium til rotspissene er nødvendig for å stimulere til optimal rotvekst. I filmen kan du følge fagpraten og se resultatene av graveprøvene.  Yara takker så mye for erfaringsutvekslinga og at vi fikk besøke Farmen gård denne junidagen for ei uke sida.