juli 17, 2015

Rjukan og Notodden på UNESCOs verdensarvliste.

ved: Yara Norge

Søndag 5 juli 2015 ble Rjukan og Notodden i Telemark oppført på UNESCOs prestisjefylte verdensarvliste.

Verdensarvområdet Rjukan – Notodden strekker seg fra Møsvatn i nord til bryggekanten i Notodden i sør og omfatter kraftproduksjonen, fabrikkområdene, transportåren og industrisamfunnet med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker. 

Alt dette ble skapt fordi Norsk Hydro, forløperen til dagens Yara, startet sin gjødselproduksjon på begynnelsen av 1900- tallet. En industri i verdensklasse og en norsk oppfinnelse. Ved å temme norske fossefall og skape vannkraft, kunne man produsere mineralgjødsel i industriell skala som førte til økte avlinger verden over. Dette var revolusjonerende, for den gang som nå, måtte man skaffe mer mat til en økende global befolkning. Dette industrieventyret var ikke bare begynnelsen på det moderne norske velferdssamfunnet, det var med å forandre verden. 

Norsk Hydros landbruksdivisjon, fikk navnet Yara International ASA, da det ble skilt ut fra Hydro og ble børsnotert som eget selskap 25. mars 2004. Yara beholdt vikingskiplogoen som representerer selskapets norske røtter og kultur. Et sterkt og anerkjent symbol med en sterk kulturarv. 

Vi i Yara har med oss 110 års erfaring med produksjon og salg av mineralgjødsel, og vi er stolte av at denne revolusjonerende industrihistorien som nå blir hyllet ved å komme på UNESCOs verdensarvliste.

«Dette er en stor anerkjennelse av hva modige entreprenører gjennomførte tidlig i forrige århundre», sier kommunikasjonsdirektør i Yara, Bente Slaatten. "Vi er stolte, av å bære arven deres videre og fortsette det arbeidet de startet". 

"Jeg ønsker å sende mine hilsener til folket på Notodden og Rjukan, for historien de bærer med seg, og for det arbeidet de har gjort for å sørge for at deres historie aldri vil bli glemt", sier Slaatten. "I lys av matmangelen som truet på begynnelsen av 1900-tallet, var dette en revolusjonerende utvikling. Vi må huske at investeringen den gang var til sammen større enn alle kredittreserver i Norge" understreker Slaatten. På den tiden trengte man dyktige entreprenører, sterke arbeidskarer og en enorm arbeidsvilje for å bygge vannkraftverk, overføringslinjer, fabrikker, transportsystemer og boliger. 

"Dette var også starten på det Yara vi ser i dag - det hele begynte med mineralgjødsel," forklarer Slaatten.

"I Yara i dag, er vi stolte av å fortsette det arbeidet som Sam Eyde og Kristian Birkeland startet – med finansiell støtte fra Marcus Wallenberg fra Sverige. Uten deres entusiasme, og ved hjelp av en enorm arbeidskapasitet fra folk på Notodden og Rjukan, hadde ikke Yara eksistert» sier hun. Det å brødfø en voksene befolkning på en bærekraftig måte er fortsatt vår visjon og er styrende for vår daglige operasjonelle drift» sier Slaatten bestemt. 

UNESCOs verdensarvliste har som mål å verne om verdens uerstattelige kultur- og naturarv og gir dessuten en oversikt over verdensarvobjekter. Status som verdensarv innebærer et ansvar for å sikre stedene for ettertiden. På denne eksklusive listen finner vi bl.a. Akropolis i Athen (Hellas), Petra (Jordan), Taj Mahal (India), Machu Picchu (Peru) og Le Mont Saint-Michel (Frankrike), og nå er også Notodden og Rjukan på denne prestisjefylte listen. Blir du nysgjerrig? Ta en rundreise til disse fantastiske stedene og du vil få presentert oppstarten av industrieventyret som både endret Norge og som endret matvareproduksjonen verden over.

Besøk hjemmesiden VisitRjukan for å se hvilke arrangementer du kan delta på

Les mer på UNESCOs verdensarvside om Rjukan-Notodden Industri