Birkelandsjubileet 2017

Birkelandsjubileet 2017
Arrangementet begynner
Arrangementet avsluttes
Type arrangement:
Temamøte
Sted:
Universitetet i Oslo
Add to Calendar 2017-06-14 09:00:00 2017-06-16 15:00:00 Europe/London Birkelandsjubileet 2017 Birkelandsjubileet 2017 http://www.yara.no/news-and-events/243077/birkelandsjubileet-2017/ Universitetet i Oslo Yara

Den 13.-16. juni feires 150-årsjubileet til Norges kanskje viktigste forsker og innovatør gjennom tidene og Yaras grunnlegger; Kristian Birkeland. Sammen med Universitetet i Oslo: Realfag og teknologi, Det Norske Videnskaps-Akademi, Teknisk Museum og Norsk Romsenter inviterer vi til storslått feiring i Oslo. 

Facing the future together 

Som en del av Birkelandjubileet 2017 inviterer vi deg til innovasjonskonferansen Facing the future together 

Tid: Onsdag 14. juni 9.00-15.30, Kl. 09.00 - 15.30, Sted: Universitetets Aula, Karl Johans gate 47, Oslo 

Konferansen vil fokusere på bærekraftspørsmål og grønn utvikling, og vi vil få innlegg fra kjente profiler fra inn- og utland, med Selda Ekiz som konferansier. Gjennom dagen vil vi også vise frem hvem Birkeland var og hvordan hans forskning i dag bidrar til å løse globale problemer innen miljø og matproduksjon. Konferansen åpnes av Statsminister Erna Solberg. 

Hovedtalere inkluderer: 

Peter Bakker, President World Business Council for Sustainable Development 

Gunhild Stordalen, administrerende direktør i EAT Foundation 

Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen Zero 

Michael Pawlyn, kjent Ted Talk taler som skal dele sin innsikt om biomimicry 

Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning 

Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara. Vi håper at du vil ha mulighet til å delta på konferansen. 

Meld deg på her

Program

I juni 2017 feirer vi at det er 150 år siden Yaras  grunnlegger, fysikeren Kristian Birkeland, ble født. Birkeland stod for Norgeshistoriens viktigste oppfinnelse da han i 1905 lykkes med å produsere kunstgjødsel  ved å ta nitrogen fra luften ved hjelp av elektrisitet.

Sammen med partneren og industrimannen Sam Eyde stod han for industrialisering av gjødselproduksjon som bidro til å forhindre sult i Europa på begynnelsen av 1900-tallet. I Yara er vi svært stolte av Kristian Birkeland og gleder oss til å hedre ham i 2017.

Sammen med UiO: Realfag og teknologi, Det Norske Videnskaps-Akademi og Norsk Romsenter inviterer vi derfor til en storslått feiring av en av Norge største forskere og innovatører gjennom tidene. 

Den 13.- 16. juni 2017 inviterer vi til ulike markeringer, der skoleelever, næringsliv og akademia alle får muligheten til å stifte nærmere bekjentskap med denne svært innflytelsesrike og allsidige forskeren.

Birkeland rakk å gjøre flere banebrytende verdensoppdagelser før sin tragiske død i Tokyo - kun 49 år gammel, og etterlot seg et betydelig antall vitenskapelige avhandlinger og patenter.

Jubileumsprogram

13. juni 2017
Skoleelever fra videregående skoler inviteres til en dag ved Universitetet i Oslo, der Kristian Birkeland var fysikkprofessor fra 1898. Hvem var Kristian Birkeland og hvorfor er hans arbeid betydningsfullt også for dagens studenter og forskere ved Universitetet? Elevene vil få ta del i innovasjon- og forskningsprosjekter innen nordlys, romvær og universet.

14. juni 2017
Yara inviterer til en innovasjonsdag i Universitetets Aula, der vi feirer vår grunnlegger med å rette søkelyset mot fremtiden. Tema for dagen er "Facing the Future Together".  Da  Kristian Birkeland i 1905 lykkes med å produsere nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet, kunne han lage salpetersyre som tilsetningsstoff til gjødsel. På samme måte som Kristian Birkeland og Sam Eyde bidro til å forhindre sult i Europa på begynnelsen av 1900-tallet, ønsker vi å se på de enorme mulighetene som ligger i ny teknologi og hvordan innovasjon kan bidra til å løse klimautfordringen. Statsminister Erna Solberg vil åpne konferansen, mens NRK-profilen Selda Ekiz skal lede oss gjennom dagen, hvor vi får høre far Zero-sjef Marius Holm og andre profiler innen bærekraftspørsmål. Kanskje vi til og med får en ny teknologirevolusjon  presentert fra scenen?

15. juni 2017
Gamle Festsal ved UiO står sentralt i historien om Kristian Birkeland. Det var her demonstrasjonen av kanonen som var drevet av elektrisk kraft ble gjennomført i 1903, som i utgangspunktet var en fiasko, men som viste seg å være utløsende for et industrielt eventyr. Denne dagen inviterer Universitetet i Oslo med Fysisk institutt i spissen studenter, forskere, beslutningstagere og andre interesserte til en dag spekket med internasjonale og nasjonale forskere innen nordlys og romvær.  

16. juni 2017 
Workshop på Yaras kontorer i Drammensveien 131.

Følg Birkelandsjubileet på Facebook her

Les mer om Kristian Birkeland her  

Våre partnere 

DNVA Norwegian space centre Norsk Teknisk Museum
UiO